Roger Stoltz

 

Teknisk gentleman

 

Lite om Roger

 

Roger Stoltz är född 1971 och bor tillsammans med sambon Agge och de två döttrarna Emma och Linnea i en villa i Landskrona. Purple Scoutare har Roger varit sedan december 2007. Han är en senior software consultant, och senior är knappast en överdrift efter snudd på 20 år som embedded system specialist och trouble shooter.

– Jag är tekniker ut i fingerspetsarna och det märks i allting jag gör. Jag är eftertänksam – men en rolig skit. Man ska ha roligt när man jobbar, men samtidigt så tar jag mina arbetsuppgifter på största allvar.

Bilar som Ford, Volvo, Audi och Volkswagen har flera saker gemensamt. Deras bilar har både hel- och halvljus, bilmattor, framruta och inte minst – Haldexkoppling. När det gäller just den smarta kopplingen så har Roger haft flertalet programmerarfingrar med i spelet.

En del i sitt uppdrag på Haldex var att lösa hur man på bästa sätt, i produktion skulle kunna styra, kalibrera och diagnostisera Haldexkopplingen. Med många varianter och kunder var det en svår nöt att knäcka för att få till en så generell lösning som möjligt. Men Roger är klurig och tur är väl det. För tack vare honom kan man från och med 2003,  på knappa tio minuter generera en uppsättning komponenter för en ny variant med generiska gränsytor. Dessa kan tas i drift i produktion efter att ha fyllt i eventuell kundanpassning. Som grädde på moset skapade han en wizard i ett för windowsprogrammerare välkänt gränsnitt. Et voilà – succé!

Rogers koncept snurrar fortfarande i flera fabriker och har speedat upp processen med drifttagandet i produktion löjligt mycket. Det här med hastighet verkar vara Rogers grej och under sitt förra uppdrag hade han verkligen nytta av det. Tänk dig uppspelning och filtrering av data i storleksmängden 250 MB per sekund från disk. Det är så mycket data per tidsenhet att disken har svårt att leverera det, vilket märks för det går fortare om datan redan finns i diskcachen. Om det ska bli någon snurr på grejerna då gäller det att designen av filtreringen av datan gör det möjligt att kräma ut så mycket som det bara går ur datorn. Roger utvecklade just filtreringsdelen i det verktyget. Det vill säga att han designade både hur filtreringen skulle se ut och sedan implementerade han den.

– Prestandan på filtreringen var helt avgörande, annars skulle verktyget varit oanvändbart. Men det är det svåraste jag har gjort, det var inte för vem som helst. Det var mycket svart magi i det där projektet med parallell exekvering, trådpooler, minnespooler och omskrivning av allocators till STL containers….

Men det är inte bara trollkonster som Roger ägnar sig åt, han är nämligen lika händig vid datorn som hemma vid hyvelbänken. Han jonglerar såväl windowsappar som en fräs hemma i verkstaden som utveckling av drivrutiner för Linux. Och han är inte bara fingerfärdig och praktiskt lagd. Herr Stoltz är också en äkta gentleman. Han älskar att segla, är körsångare sen över 30 år och rakar sig dessutom med rakkniv (eller shavette för att vara riktigt korrekt).

Och Rogers nördigaste skämt?

To be or not to be = FF
Det finns också en typsäker variant:
To be or not to be = -1 

Roger i siffror

%

Trouble shooting

%

humor

%

linux

%

svart magi

Pin It on Pinterest