Rickard Jutegård

Purple generalist

Smålänning, konsensusknarkare och kommunikatör

Rickard är född 1972, det är samma år som det episka failet vid Watergate ägde rum och den första hem-TV-spelmaskinen Magnavox Odyssey lanserades.

Han kommer från Oskarshamn på den småländska kusten men flyttade till Lund för att plugga Elektroteknik. Numera bor han i Malmö, i Kronprinsen tillsammans med sonen Agaton, dottern Klara, en gammal katt som heter Sune och sambon Denize. 

Rickard har jobbat hos oss på Purple Scout sedan januari 2019. Han tänker själv att han är en frontend-utvecklare eller kanske snarare mer av en mjukvaruutvecklare än en programmerare, men hur som helst så är han är definitivt en frontend-inriktad generalist.

– Jag har en mångsidig roll, jag kallar mig inte nödvändigtvis expert inom något område utan har valt att hålla mig bredare, då jag kan göra det som jag tycker är roligast, hitta gott samarbete mellan frontend och backend.

Han menar att tekniken ger grafiken och designen utrymme och vice versa och tycker därför att det är viktigt att det inte finns något motstånd mellan de arbetsgrupperna när man jobbar i ett projekt.

Rickard är både en konsensusknarkare och en duktig kommunikatör. Det innebär att han fungerar som ett alldeles utmärkt smörjmedel i alla team som han ingår i.
– Alla behöver kunna förstå helheten för att kunna samarbeta. Och då krävs det också att alla har samma tillgång till information i ett stort projekt. Man ska inte sitta och dela upp information i små bitar och sedan fördela den godtyckligt till olika arbetsgrupper.

Det här är med åtkomst till fakta och data är genomgående för Rickard. Han säger själv att han är en webbidealist. Men han har också en skönt nördig sida som får blomma ut på fritiden. Han förtjust i japansk kampsport i allmänhet och Aikido i synnherhet, kakatte koi! 

Rickards IT-karriär startade med ett sommarjobb precis i början av IT-bubblan, och det blev en lång sommar för han var kvar i sex år. 
– Jag jobbade med webbutveckling på en bildbyrå, den första bildbyrån i Sverige som hade en webbapplikation faktiskt. 

Efter det har han bland annat jobbat på Flygprestanda, här på Purple jobbar han i en embedded produkt med webbgränssnitt.
– Och sen är jag och petar i det mesta, felsökning, buggfixar och sånt som underlättar själva releasearbetet.

Rickard är vår go-to-guy när det gäller UX och användargränssnitt, webbutveckling, HTML och CSS.
När han kommer hem fortsätter gärna att sitta med datorn. En gång skapade han till exempel en webbapplikation i form av en påskäggsjakt till sina barn.
– Det började med ett mystiskt mail, och sen delade applikationen ut ledtrådar i spännande takt, och tillslut hittade dom sina påskägg. Det blev succé, året därefter fick dom vara med och lära sig hur man byggde själva webbapplikationen.

 

Why did the web developer leave the restaurant?
– Because of the table layout.

Rickard i procent

%

Nyfikenhet

%

Problemlösning

%

Samförstånd

%

Gamla it-anekdoter

Pin It on Pinterest