Purple Scout gör TELIAS big data till hard facts

Daniel Dahlbom, Head of Business Transformation på Telia Infra

Med AI som spåkula

Magkänsla har inget med saken att göra när Telia Infra förvandlar big data till smarta affärsbeslut. Nu är det AI som gäller. Att hantera datamängder människan inte rår på. Och att hitta eftertraktad kompetens på Purple Scout.

 

– Med hjälp av AI har vi skaffat oss en klar bild av vart företaget är på väg och vilka utmaningar som finns. Purple Scout har full förståelse för oss som kund och våra utmaningar, säger Daniel Dahlbom, Head of Business Transformation på Telia Infra.

– Många pratar om AI idag, men få har utvecklat tillämpningar som verkligen fungerar. Det känns spännande att ingå i ett team som trampar ny mark, säger Martin Andersson, SCRUM-master och Data Engineer på Purple Scout.

Digital knutpunkt 

Telia Infra har en viktig roll i framtidens digitala samhälle. På uppdrag av Telia Sverige levereras fasta och mobila nät i ett av världens mest uppkopplade länder. Samtidigt ansvarar man för kartläggning och drift av gamla Televerkets koppartelefoninät – ett arbete som kräver både framruta och backspegel. Enorma mängder data samlas in varje vecka, och det var längesedan det räckte med Excel.

Big data blir hard facts

För att skapa struktur i datamängderna inledde Telia Infra ett samarbete med Purple Scout. Projektet fick namnet Kuben – i grunden ett data warehouse som under årens gång växt i funktionalitet. Kuben blev en ögonöppnare som på flera sätt ändrat inriktning på hur man jobbar. Och utvecklingskostnaderna har snabbt kunnat räknas hem.

– Med hjälp av Kuben såg vi dubbelfaktureringar, ej uppföljda driftkostnader och felaktiga avtalsvillkor som orsakats av att datamängderna helt enkelt varit för tunga att hantera. Koncernen Telia kunde spara 200 miljoner kronor på två år, säger Daniel Dahlbom.

Att Kuben som system är 100 procent formbart efter Telia Infras utmaningar ser man som en styrka. Daniel Dahlbom tycker att fördelarna är uppenbara jämfört med att välja ett system från hyllan.

– Färdiga systemkan vara begränsade och dyra att utveckla vidare. Kuben kan vi vända och vrida på som vi vill, och skapa nya moduler allt eftersom behoven uppstår.

Utveckling med data scientist

I Kuben förenas verksamhetskunskap från Telia med bred teknisk kompetens från Purple Scout. Strävan har sedan dag ett varit att leverera affärsnytta genom att automatisera manuellt arbete och ta fram underlag till strategiska beslut i operativa processer. Nu ville man implementera AI inom utvalda områden. Teamet på Purple Scout breddas med en data scientist – som har rötterna inom matematiken.

– Kunskapsutbytet har varit enormt mellan oss och Purple Scout. Man har lyckats stärka teamet med kompetens som är svår att hitta idag, säger Daniel Dahlbom.

– Förtroendet vi fått gör att vi har kunnat röra oss snabbt och ta in senaste teknikerna inom våra områden, säger Martin Andersson och förklarar att man utvärderade flera ramverk innan man tillslut fastnade för Apache Spark.

– Apache Spark är snabbt, kul att jobba med och levererar allt vi behöver. Framför allt är det open source!

Äkta AI

– Vi skapar AI som AI ska vara, dvs utan mänsklig handpåläggning, säger Daniel Dahlbom och förklarar att det bland annat innebär att Kuben numera kan göra prediktiva, strategiska analyser. I princip kan man förutspå framtiden.

– AI-algoritmerna vi utvecklar gör att Kuben tränas att ta egna, datadrivna beslut. I praktiken innebär det, förutom att manuellt arbete kan automatiseras, att obarmhärtigt mycket data kan förvandlas till smarta affärsbeslut, säger Martin Andersson.

– AI har öppnat dörren för effektivisering, vinstoptimering och proaktiv försäljning. Vi har fått en spåkula, säger Daniel Dahlbom.

Hyr en kollega

Han vill sammanfatta samarbetet med Purple Scout med två ord – dynamiskt och friktionsfritt. Det var längesedan man gjorde skillnad på vi och dem i teamet. Det har varit ett viktig mindset.

– Vi hyr inte konsulter. Vi hyr kollegor. På Purple Scout hyr vi bland annat en kollega som är data scientist!

Han uppskattar att Purple Scout kunnat gasa och bromsa i projektet – och vidareutveckla teamet med taktkänsla. Samarbetet har krävt full koll på Python, Linux, Java, big data, machine learning och agila metoder. Men även förmågan att snabbt kunna sätta sig in i en avancerad affärsmodell. Det har inte varit några problem.

– Teamet på Purple Scout behärskar verkligen alla discipliner. Hade de varit idrottsmän och ställt upp i OS hade de tagit en pallplats i varje gren!

Pin It on Pinterest