Purple Scout ger ONE Nordic mera skärmtid

Markus Bergkvist från Purple Scout och Mattias Sjöberg på ONE Nordics.

One app to rule them all

Detta skulle man haft i en app! Så har säkert de flesta tänkt någon gång. ONE Nordic gick från tanke till handling tillsammans med Purple Scout, och idag gör en alldeles egen Android-app livet mycket enklare.

– Allt fler företag inser affärsnyttan med att bygga interna verktyg direkt i de anställdas telefoner. Android är en stabil plattform, och användarna vet instinktivt hur man hanterar utrustningen, säger Markus Bergkvist, utvecklare på Purple Scout.

–  Att vi har en app som kan hantera många olika kunders protokoll skapar konkurrenskraft. Samtidigt har vi bara en mjukvara att underhålla, vilket sparar pengar, säger Mattias Sjöberg, systemförvaltare på ONE Nordic Mätteknik.

Teknisk simultanförmåga

ONE Nordic Mätteknik samlar in hundratusentals mätvärden från olika energibolag varje dag. Elmätarna sitter placerade i allt från hushåll till de största industrierna, och värdena styr både driftåtgärder och debitering. Med andra ord – ingen siffra får bli fel.

Uteblir ett mätvärde åker en fälttekniker ut på plats och läser av det för hand. Här uppstod plötsligt en utmaning som var som klippt och skuren för Purple Scout.

 

Drömmen om en app

Elmätarnas protokoll hade moderniserats och avläsningsutrustningen baserad på Windows CE gick inte att uppdatera i samma takt. Tekniken slog i taket.

– Föråldrad teknik skapade behovet att lyfta plattformen. En ny framtidssäker lösning i form av en app kändes som ett naturligt nästa steg, säger Mattias Sjöberg.

– En specialutvecklad Android-app är smidig att hantera och laddas ner direkt till teknikernas mobiltelefoner. När nya protokoll blir aktuella uppdateras appen. Det gör det lätt att säga ja till nya kunder, säger Markus Bergkvist.

Ett öga för kommunikation

Android-appen kommunicerar med elmätaren på plats med hjälp av ett optiskt öga. Detta fäster teknikern direkt på mätaren med hjälp av en magnet. Avläsningen sker med ett seriellt optiskt gränssnitt. Allt sker trådlöst via Bluetooth.

– Appen dumpar mätaren på all mätdata och för in den i systemet automatiskt. Därför har appen fått namnet DUMPA, säger Markus Bergkvist, och förklarar att utvecklingen skett i programmeringsspråket Kotlin i öppen Java-miljö.

– Det är bra att kunna många programmeringsspråk om man som utvecklare vill utvecklas. Det känns också utmanande och roligt att få arbeta med ett lågnivåprotokoll på detta sätt.

 

Hundra procent busenkelt

Appen lever i fullständig symbios med ONE Nordics automatiserade system, vilket innebär att fältteknikern inte längre behöver hålla reda på detaljer i varje ärende. Det enda som krävs är att hitta rätt mätare, fästa det optiska ögat och trycka på en knapp. DUMPA läser av all data automatiskt.

– Det förenklar oerhört för personalen. Det blir lätt att göra ett bra jobb, säger Markus Bergkvist.

– Där man kan förenkla ska man förenkla! Alla har ju en telefon, och nu slipper våra tekniker bära med sig en extra hårdvara i fält, säger Mattias Sjöberg och förklarar att man även kunnat skala av back-end.

– Utvecklingskostnaderna har snabbt kunnat tjänas in. DUMPA minskar felkällor och skapar bättre flöde – hela kedjan tjänar på det!

 

Utomordentligt up to date

Mattias Sjöberg tycker det känns tryggt att få en framtidssäkrad lösning. Samarbetet med Purple Scout har fungerat smidigt.

– Det känns bra med utvecklare som är up to date inom de teknologier vi utnyttjar, och kan se vilka möjligheter som finns. Då kan vi fokusera på vår egen kärnverksamhet.

– Möjligheterna är oändliga i Android-miljön. Man kan skapa många liknande verktyg, och med en app får man mycket nätverkskommunikation för pengarna, avslutar Markus Bergkvist.

Pin It on Pinterest