Pierre Olsson Kruse

Purple Rockstar

Putslustig mångsysslare

Pierre Olsson Kruse är 82:a, det betyder att han är född samma år som Iron Maiden släppte albumet The Number of the Beast, det japanska teknikföretaget JVC lanserade de första CD-skivorna, ett läkarlag opererade in ett konstgjort hjärta av aluminium och plast på en 61-årig man och Frank Andersson vann VM-guld i brottning.

Den här goe purplaren bor numera i Växjö, tillsammans med sin sambo Sandra och deras två fina barn. Men han är född och uppvuxen i Olofström i Blekinge. Innan han landade i Växjö så har han hunnit bo i både Göteborg, Stockholm och Örebro där han läste musikproduktion.

Pierre gick en tvåårig yrkeshögskoleutbildning inom Systemutveckling/Java i Göteborg. Det förde honom rakt in på hans lila karriär när han gjorde sin praktik här hos oss på Purple Scout under 2016. Sen haffade vi honom såklart direkt efter att han var färdig, en sån superstar kunde vi ju inte släppa.

Numera är han en betrodd backendare, frontendare, mjukvaruutvecklare/UX-designer och allmän mångsysslare hos oss här på Purple.
– Jag är helt klart anpassningar. Ibland tar jag på mig uppgifter som jag kanske egentligen inte kan, men som jag ger mig fanken på att lära mig. Då är det bra att ta hjälp av de gamla rävarna. Man kan leta upp nästan alla svar i något av unixskäggen här på kontoret, och om inte det fungerar så finns ju alltid Google.

Och kreativiteten är det inget fel på, Pierre är en mångfacetterad programmerare som gillar att använda sina erfarenheter på oväntade sätt. Han har till exempel haft nytta av sin utbildning till bildlärare när han suttit och jobbat med UX.

Han beskriver sig själv som en trogen Open Source:are.
– Det finns så mycket hjälp att få av kodar-communityn. Folk sitter inte hemma och kodar ihop smart lösningar för att tjäna pengar, utan för att hjälpa varandra. Det uppskattar jag verkligen. Det är som en stor familj.

När den här purplaren sitter och jobbar med instrumentalt postrock i hörlurarna då vet man att Pierre är riktigt fokuserad.
– När jag hamnar i ett flow så bara köttar jag på, jag släpper helst inte tangentbordet innan jag är färdig med min uppgift.

När hörlurarna väl kommit av så kan du dock räkna med att det puttrar ut lite putslustigheter i form av pikanta, småriviga och roliga kommentarer.
– Jag tycker att det är viktigt att det är högt i tak, så att man kan skoja med varandra.

Det första tiden här på Purple satt Pierre med ett studentprojekt där de arbetade med ett medarbetar-verktyg. Ett redskap där chef och anställda kan boka in medarbetarsamtal och tillsammans ha koll på personalens utveckling. Man skulle även kunna bygga upp ett intranät, redovisa sin tid med mera. I de här projektet arbetade de med Java och Spring i backend och React i frontend.

Efter det har Pierre suttit i ett tre personer stort utvecklingsteam med UX-are, produktägare och kravställare. Där har de arbetat med ett planeringsverktyg för ett stort telekombolag i bland annat React, Redux och Node.js. Han har även jobbat en kortare period mot en av våra kunder E-aktiebok. Där ansvarade han för backend-utvecklingen och satt och jobbade i bland annat Java, Spring och Hibernate,

Just nu sitter han och jobbar som UX-designer i två olika projekt, och håller bland annat på att implementera en lösning för auditing.

Om det är något du undrar över gällande Java, Spring, Hibernate, React, Redux, Photoshop, schyssta mockups, Balsamiq och tips på skäggvård, då är det Pierre du ska vända dig till.

När han slagit igen datorn på jobbet går han hem och slänger upp datorn i sin hemmastudio istället. Där sitter han och skriver postrockmusik och göttar ner sig i Pro Tools.
– Jag spelar gitarr i ett band som heter Final Days Society, så jag skriver låtar både till bandet och för eget bruk. I bandet hållet vi faktiskt på med vår fjärde fullängdare just nu.

I övrigt sätter han sig gärna och nördar en stund med sin Raspberry Pi i allmänhet och med RetroPie i synnerhet.
– Zelda, den gamla 8-bitars versionen blir aldrig old, hur old det spelet än är. Så är det bara.

Why is a gorilla’s vision useful to programmers?

…Because they have an apey eye.

 

Pierre-nuffror

%

JAVA

%

HTML & CSS

%

PHOTOSHOP

%

POSTROCK

%

REACT

%

UX DESIGN

%

GIT

%

KORIANDER

Pin It on Pinterest