Purple Scout ger ONE Nordic ny kraft med AWS

Markus Bergkvist, utvecklare på Purple Scout.

Kunskap som ger energi

Varför har vi inte gjort detta tidigare? Den frågan ställde sig ONE Nordic Mätteknik när man flyttade affärskritisk data från serverhallen till molnet. Purple Scout hjälper företaget att migrera utan att skapa minsta krusning på ytan när det gäller driften. Ett uppdrag präglat av förtroende.

– Med AWS får vi en kostnadseffektiv och skalbar lösning. Och en mer driftsäker miljö! Jag är jätteimponerad av tekniken och Purple Scout har lärt oss mycket, säger Mattias Sjöberg. systemförvaltare på ONE Nordic Mätteknik.
– Vi har fått fullt förtroende från start. Det känns bra att kunna hjälpa ONE Nordic Mätteknik att få en bättre tjänst samtidigt som de sparar pengar i den dagliga verksamheten, säger Markus Bergkvist, utvecklare på Purple Scout.

Energibolagens nummer ett

När producenter och distributörer inom energisektorn behöver teknisk hjälp att optimera sina anläggningar är ONE Nordic Mätteknik ett givet förstahandsval. Ett av de prestigefulla uppdragen är att samla in över 400 000 mätvärden per dygn från E.ON Energidistributions elmätare, som sitter placerade i allt från hushåll till de största industrierna. Mätvärdena styr bland annat debiteringen, så inget får bli fel.

Allt eller inget

En utmaning när det gäller driften har varit den ojämna serverbelastningen under dygnet. En utmaning som visats sig kostsam.
– På natten exporteras alla våra mätvärden, och servrarna jobbar för fullt. Under dagtid minskar belastningen, och vi tvingas betala för en överkapacitet, förklarar Mattias Sjöberg.

En annan utmaning har varit att systemet egentligen består av flera system på olika servrar och databaser. Att felsöka kan ta tid. Manuella rutiner krävs när en server ligger nere, vilket riskerar ovälkomna driftstörningar.
– Vi vill öka tillgängligheten och knyta driften närmare oss, så att vi kan agera snabbare. Vi vill också kunna skala upp och ner systemet baserat på våra dataflöden. Vi ser en möjlighet att uppnå detta genom en molntjänst och därför satsar vi på AWS.

AWSome!

Att flytta systemet till en molntjänst skapar många nya möjligheter. Flera gånger har man förlängt önskelistan i samarbetet med Purple Scout.
– Vi moderniserar mjukvaran för att passa den nya strukturen, och utnyttjar de tjänster som finns i AWS. Målet är att bygga en flexibel arkitektur som bygger på många mikrotjänster, förklarar Markus Bergkvist.

– Vi beskriver våra system och vilka utmaningar vi har, så hittar Purple Scout lösningar i AWS. Många tjänster vi nu tillämpar har tillkommit lite som en bonus för oss, förklarar Mattias Sjöberg och nämner redundansen som ett exempel.
– Redundansen i Amazonmiljön minimerar riskerna och gör att vi undviker avbrott. IT-kostnaderna kan sänkas rejält.

 

Efterlängtad skalbarhet

En av de mest kännbara vinsterna med flytten till molnet är möjligheten att styra kapaciteten. Att kunna skala upp och ner efter behov, och bara betala för utrymmet man använder.
– I AWS kan man utnyttja flera instanser av samma tjänst när belastningen ökar under natten. På dagen när belastningen går ner minskar man antalet instanser och därmed kostnaderna, säger Markus Bergkvist och tillägger att det handlar om att både få kontroll över sin egen infrastruktur och göra systemet redo för att ta emot ännu fler mätvärden i framtiden.

– Det är ett helt nytt sätt att tänka. Vi behöver inte längre ta höjd för stora datalaster under begränsad tid. Systemet skalas upp och ner automatiskt. För oss blir det mycket enklare att planera kostnader och räkna på nya affärer, säger Mattias Sjöberg.

Flytt utan driftstopp

För att skapa en smidig överbryggning mellan den tidigare serverlösningen till molnet har Purple Scout skapat ett hybrid network. På så sätt kan tjänsterna flyttas över utan att driften behöver påverkas.
– Det är viktigt att ha en plan för hur flytten genomförs. Vi väljer att inte använda stora strömbrytaren, det känns tryggare att ta det steg för steg. Vi förändrar trots allt grunderna i ett affärskritiskt system, säger Markus Bergkvist.

– Purple Scout är vår AWS-leverantör och en viktig samarbetspartner. Vi behöver ha dem på plats för att genomföra flytten, säger Mattias Sjöberg och ser flera styrkor med samarbetet.

– Purple Scout är ett trivsamt gäng som erbjuder just den kompetens vi efterfrågar.

Pin It on Pinterest