Niclas Thall

Bulle med bulle, bash och bärs

Det här är Tallen

Niclas ”Tallen” Thall föddes en marsdag 1988, alltså samma år som Christer Pettersson häktades för mordet på Olof Palme, SVT började sända Fräcka fredag, JAS 39 Gripen var uppe i luften för första gången och bakmaskinen blev utsedd till årets julklapp. Den här purplaren bor i en tvårummare på Wieselgrensplatsen på Hisingen i Göteborg. Han är uppvuxen på det berömda mineralvattnet i Ramlösa strax utanför Helsingborg men flyttade till Göteborg 2012.

– När det gäller kod är jag nördig och strikt. Man ska inte slarva när man kodar, det är ett hantverk. Snyggt gjord kod ska det vara och den ska vara lätt att underhålla.

Systemutvecklaren Niclas lila saga började 2013 när en kompis tipsade om att Purple Scout sökte  programmerare. Tallen är en riktig Linux-dude och sitter helst inte och plågar sig i Windows, och det var en av anledningarna till att han inte tvekade med att skicka in sin ansökan till Open Source-nörd-företaget Purple Scout. Trots att han bara hade en halvtimme på sig innan ansökningstiden för tjänsten gick ut. Och det visade sig vara något av ett genidrag. Vi på Purple Scout känner igen talang när vi ser den, så vi ringde faktiskt upp Niclas direkt morgonen därpå och bokade in en intervju. (Och efter intervjun, som han för övrigt gled igenom like a baws så fick Tallen ett jobberbjudande i princip på studs.)

Riktigt fina grejer enligt Tallen (helt utan inbördes ordning): Counter Strike, typade språk, Haskell, Linux, Javaforum, ordning och reda, bulle med bulle, funktionell programmering, Open Source, bash och bärs.

Innan Niclas landade här i vår lila värld har han bland annat hunnit med att jobba som webbutvecklare på webbyrån Gertrud och göra ett awesome examensarbete på Pelagicore om riktigt snabb dataindexering. 

– Examensarbetet handlade till stor del om att vi forkade GNOME tracker för att anpassas till bilindustrin. Jag lärde mig mycket inom Linux, C och Open Source.

Kontering schmontering kanske vissa säger, men ibland behövs det verkligen en konteringsmotor. Så var det i göteborgskontorets inhouse-projekt – Kuben. Pengarna behövde etiketteras på ett sätt som fungerade ihop med kundens nya ekonomiska modell. Så då fick Niclas ansvar för att fixa ihop en schysst motor i Java (och till sin hjälp hade han såklart sina Kuben-kompisar). En fiffig grej med Niclas konteringsmotor är att den utnyttjar MVEL-regler. Det gör att man kan byta regler i runtime, YAAAS! Och det viktigaste av allt, kunden har varit riktigt nöjd. Konteringsmotorn har gjort arbetet mer flexibelt, bara en sådan sak att man inte behöver bygga en ny release varje gång man vill göra en förändring.

Om man går in och läser i Hibernates Issue tracker så kan man läsa att Niclas Thall är en av dom som bidragit till ORM-ramverkets utveckling. Tallen luskade nämligen fram en bug som han commitade. Det tycker vi är lite coolt faktiskt!

– Jag ville göra en mapjoin, selecta på nyckeln utan att man får en NullPointerException (a.k.a. djävulens påfund). Men det fungerade inte och ingen av oss kunde förstå varför.

Niclas bidrar även mycket till Linux-operativsystemet NixOS. Han både letar buggar, fixar dom och paketerar applikationer på ett snyggt sätt.

– NixOS är nog det bästa OS:et som finns, det löser många problem och sen är det är kul att testa nya grejer också. Jag gillar det här med att bidra till Open Source-communityn.

”Unix is user-friendly. It’s just picky about who its friends are.”

Niclas i siffror:

%

linux

%

chili

%

haskell

%

frontend

%

java

%

bash

%

crossfit

%

nix