Lars Åslin

Purple Scrumbington

Och vem är Lars?

1986 det är året som den första svenska satelliten, Viking, sändes upp, Sverige fick sin första diskrimineringsombudsman (DO) och världens längsta smörgåsbord (729 meter) dukades upp på Kungsgatan i Stockholm. Men det är också samma år som Lady Gaga, Måns Zelmerlöw och inte minst den alldeles lila Lars Åslin föddes.

– Jag är både klassens clown och lite introvert men framför allt är jag pragmatisk. Men jag är också kreativ, jag spelar piano, gitarr och lite elektronisk och skriver musik. Och det finns nog en del likheter faktiskt mellan att skriva kod och att skriva musik, man börjar ju med ett tomt blad som ska fyllas.

Lars (eller Loffington eller Lasselicious.. eller ja, du kan få välja själv) har varit Purple Scoutare sedan 2011. Innan dess jobbade han med testning och verifikation på ÅF/Ericsson. Men han var sugen på mycket mer utveckling och programmering och ville istället in i ett litet projekt.

– Jag vill vara med och göra alla misstag, det lär man sig extremt mycket på och så gillar jag att få ta ansvar för hela mjukvarans livscykel.

Här på Purple är vi väldigt scrummiga. Det märks både här och där men i det in house-projekt i Göteborg där Lars sitter har man tagit det till nästa nivå. Loffington sprang av en händelse på processmodellen Scrumban (det bästa från både Scrum och Kanban). Och efter att ha läst på och gillat det skarpt körde han ett internt tech talk. Kollegorna i Kuben (in house-projektet kallas så) gillade det precis lika mycket, så man presenterade arbetsmodellen för kunden som inte är rädd för att prova nya grejer. Inom loppet av _en_ månad var Kuben igång med Scrumban istället för Scrum och det fungerar riktigt bra.

– Vi kan väldigt snabbt ändra fokus, vi låser oss inte i flera veckor. Vi kan koncentrera oss på flödet nu på ett helt annat sätt och mycket snabbare anpassa oss till vår kunds krav. Om kunden pratar om något nytt idag, så börjar vi senast imorgon och levererar kanske om en vecka.

Allt detta scrumbande i Kuben resulterar i ett helt awesome business intelligens-system. Den process som tidigare tog kunden fyra månader (att sammanställa galet stora mängder data med intäkter och kostnader utifrån olika geografisk områden) har Kuben och Lars förvandlat till ett helt automatiserat flöde. Det betyder alltså att kunden nu istället för en gång om året kan kontrollera kvartalsvis, EXAKT vilka intäkter och kostnader man har. BAM! Det är vad vi kallar för beslutsstöd och ett detaljerat inventory.

I Kuben bryter man ibland loss arbetsuppgifter och låter någon få ansvar för det. Lars har bland annat suttit och jobbat med att mappa data från olika system och produktkataloger. För hur hanterar man riktigt stora mängder data från många olika system på ett schysst sätt? Lars löste det med att konvertera Microsoft Access databasen till Java EE istället. Och vips så slapp kunden sitta och slita sitt hår över hopplösa Microsoft Excell-filer! Tadaaa!

Lars har en liten böjelse. Eller två om man ska vara nogräknad och det är Lars. Den ena är hans budget och den andra är att överlista sin bank. Han har knåpat ihop ett alldeles fantastiskt litet ekonomiuppföljningsprogram – Spargrisen. Den här lilla galten (inte Lars alltså) låter dig ha full koll på alla dina utgifter eftersom Spargrisen kan kategorisera dem superdynamiskt. Den här konteringsmotorn loggar in på internetbanken flera gånger per dag och hämtar information. Det försöker banken att förhindra genom olika botskydd. Pfft, säger Lars om det. Det är väl ingen match. Bara att skapa en bot som är smart nog att knäcka deras captcha. Easy peasy lemon squeezy.

Till sist kör vi Lars nördigaste skämt:
An SQL query went into a bar. He walked up to two tables and said,
– Hi, can I join you?

Det här är Lars grym på

%

Java EE

%

Postgres

%

Git

%

Lindy hop

%

Scrum

%

Android

%

Lua

%

GIS

Pin It on Pinterest