Jonatan Elsgard

BOCCAPAS PAPPA

Det här är Jonatan

Purplaren Jonatan Elsgard föddes 1990, det vill säga samma år som det första hiphopalbumet på svenska släpptes (med Just D), Nelson Mandela frigavs efter 27 år i fängelse och Hubbleteleskopet sköts iväg i sin omloppsbana runt jorden från rymdfärjan Discovery/STS-31.

Sedan 2015 har Jonatan förgyllt tillvaron hos oss på Purple Scout med sina programmerar-skills inom Java back-end. Han bor på Kirseberg i Malmö tillsammans med katterna Midas och Sigrid men är född och uppvuxen i Kolmården, strax utanför Norrköping. Jonatan växte upp med musikaliska föräldrar och det smittade av sig, han ägnar sig nu för tiden både åt körsång, bas och gitarr.

– Jag är nördarnas motsvarighet till Bosse bildoktorn. Jag gillar inte att lämna in saker för reparation. Jag är ju både tekniskt intresserad, envis och lite snål. Hur svårt kan det vara att fixa grejer själv liksom? Jag är nördig, nyfiken och gillar att hålla mig sysselsatt.

E-sport ligger den här purplaren riktigt varmt om hjärtat. Han spelar gärna gamla klassiker som Counter Strike eller Metroid men han gillar även att plocka upp nya spel, ja det blir mycket spel helt enkelt. Så det är ingen slump att han valde Programmet för simulering och dataspelsteknik på Örebro universitet (motsvarande dataingenjör) när det var dags att välja utbildning.

Hos oss på Purple har Jonatan bland annat suttit med LUD-projektens olika diabetesportaler. Han har även utvecklat Tefa, där han jobbat med supporten för alla deras portaler. Jonatan sätter även upp hela stacker med alltifrån frontend till backend till databas. När det kommer till Java EE är han insatt i hur man bygger webbapplikationer och han har även lärt sig mycket gällande frontend-biten. Andra saker som Jonatan tycker är mysiga är JavaScript, Spring, Go, Hibernate, databaser, Mysql och DB2.

– Det första jag gör på en ny dator är att installera Linux. Det har jag med mig hemifrån, pappa testade det allra första Linux redan 1993.

När Jonatan nördat klart på arbetstid så fortsätter han givetvis att nörda även på fritiden. Bland annat har han byggt en klocka – BOCCAPAS (Beer o’ Clock Clock and Public Announcement System), med den viktiga uppgiften att uppmärksamma alla om exakt när det är beer o’clock på fredagar.

– Vi fixade iordning en Raspberry Pi med embedded programmering och BinOcular, monterade på en saftblandare, en högtalare och tadaa – instant succés!

Han sitter såklart gärna och och fnular på egna små spel. Ett exempel är Föng, ett Gradius-inspirerat rymdskjutarspel där han fokuserat mycket på dynamisk ljussättning i en 2D-miljö.

“Jag har använt VIM i över 10 år. Mest för att jag aldrig har lyckats stänga ner det..”

Jonte-siffror:

%

Java EE

%

Git

%

Relationella databaser

%

Linux

%

HTML/JS/CSS

%

Super Metroid

%

GoLang

%

Spring

Pin It on Pinterest