Johan Torin

Purple språknörd

Unix-skägget personiferad

Johan Torin är 73:a, det betyder att han föddes samma år som Carl XVI Gustaf blev kung av Sverige, Aerosmith släppte sitt första album och Elvis Presley’s konsert i Hawaii fick fler människor att bänka sig framför tv-apparaterna än vad månlandningen hade gjort ett par år tidigare.

Den här purplaren är född och uppvuxen ute på landet, strax utanför Halmstad. Nu bor han tillsammans med sin familj och deras fyra kaniner i en lägenhet i Klostergården i Lund.
– En av dom heter Charlie sen kan jag inte namnen på resten av dom… kaninerna alltså.

Det tog lite tid men till slut, i november 2016 blev Johan lila software engineer efter att ha varit hangaround till Purple Scout i närmare tio år.

Johan gillar att skriva och är alltid på jakt efter den perfekta formuleringen. Han är även pigg på att lära sig nya grejer. En hobby som han hållit på med i ett par år är att lära sig språk via mobilappar. Han har redan tagit sig igenom spanska och håller just nu på med tyska.

– Det gäller att använda sin dötid effektivt. Det är häftigt när man märker att det går att hacka in något så stort som ett språk i hjärnan.

Johan är en ansvarsfull arbetskamrat och han är inte den som sopar grejer under mattan.
– Jag är envis, på det positiva sättet. Jag ger mig inte förrän något är klart, helst ska det bli både klart och rätt.

Efter att Johan läst till Software Engineer och tagit en Master of Science i Datavetenskap på Högskolan i Skövde, så arbetade han även ett litet tag på högskolan. Han utvecklade ett alldeles fantastiskt informationssystem åt dem. Även Lunds universitet har dragit nytta av Johans formidabla informationssystem-byggarskillz när han jobbade för dem ett tag. Just nu sitter han i ett nyprojekt inom cash-hantering, där arbetar han framför allt i Java, Python och med en mängd olika databaser.

Med sitt Unix-skägg lever Johan självklart upp till myten och har sedan mitten av 90-talet grottat ner sig i allt som har med Unix och Linux att göra. Men han är också riktigt vass på automatisering av lösningar. Det hade han stor nytta av på sitt förra uppdrag där han skrev ett genialiskt script som automatiserade migreringen av 120 servrar till molnet.

– Det var rätt fiffigt eftersom att man annars får sitta och göra allting för hand. Grejen med det här scriptet är att man får spårbarhet genom loggar och att koncepten behåller sin namn, det blir bra kvalitet helt enkelt.

Hemma ägnar han sig åt lite kontemplativ serveradministrering. Johan har under de senaste 22 åren byggt upp en liten infrastruktur i form av ett klassiskt hemmanätverk med lite obskyr hårdvara.

– Jo, visst det är lite för mycket jobb…men det är samtidigt en hobby som man faktiskt kan ha nytta av.

‘Flase Sventon – Tures mindre kända bror.’

 

Johans procent

%

SQL

%

Bourne-shell

%

Python

%

Emacs

%

Java

%

Git

%

Windows

%

kaniner

Pin It on Pinterest