Johan Strömhage

 

Gudfadern – la famiglia viola

 

Vem Johan är

 

Johan Strömhage är född 1967. Ja, du vet – samma år som Elvis och Priscilla gifte sig i Las Vegas, Vilgot Sjömans tabubrytande film Jag är nyfiken – gul hade premiär och Volvo presenterade kombiversionen av 144 (inte lika tabubelagd). Hans göteborgska skvallrar om att han är uppvuxen i Floda och Onsala. Men Johan bor sedan länge i Skåne. Närmare bestämt i Bunkeflostrand, söder om Malmö i en modernt funkishus från 2000-talet tillsammans med sina döttrar Elsa och Agnes, i varje fall varannan vecka. Johan är en av grundarna till Purple Scout och är både VD och ägare.

– Jag har en stark drivkraft framåt och jag ser business opportunities i allt. Jag är ivrig och hinner oftast inte vänta på saker. Och ibland blir det fort och fel, men jag gillar att skjuta från höften och det blir i princip alltid bra till slut. Sen är jag snäll och en tekniknörd men framför allt är jag ett tvättäkta petrol head. Jag älskar allt med en förbränningsmotor på.

Johan har riktigt bra koll på teknik och tycker att det är kul att driva analystunga projekt. En grej som Johan är stolt över är hur han och Purple Scout fick förtroendet hålla en kurs för Sony Ericsson (numera Sony Mobile) om hur man använder öppen källkod när det multinationella företaget skulle börja utveckla Android. Ett team från Purple Scout utbildade 150 chefer och seniora programmerare i Lund och 50 stycken i Peking. Johan lärde dem massor om hur företag kan använda öppen källkod, både möjligheter och fallgropar.

– Det är ganska häftigt att Purple Scout fick vara med och sätta igång arbetet med Open Source hos ett företag som idag är en av Googles största contributers till Androids källkod.

Och det här med att dela med sig och inspirera andra är verkligen hans grej. När Johan kommer igång på scen så är han i princip ostoppbar.

– Ja, man får dra mig av scen, för jag tycker att det är riktigt kul att få berätta om sådant som jag tycker är spännande.

Han har bland annat fått i uppdrag av Telenor att hålla ett föredrag under deras sponsorslot på konferensen Nolldistans 2013. 500 beslutsfattare inom IT tog sig tid att lyssna på Johans keynote om mobilstrategier och responsen var fantastisk.

”Du fick betyg 3,81 vilket är väldigt högt, flera nämnde även din presentation
som en favorit i fritextsvaret så riktigt bra jobbat och väldigt kul att ha med dig!”
Sara Johansson, Chefredaktör Telekom idag

Johan har med egna ögon sett konsultbranschens baksida och hade en väldigt klar bild över hur Purple Scout skulle fungera redan från början. Purple Scout är ett konsultbolag som sticker ut ur mängden med sina tydliga värderingar om gladkaxighet, balans i livet, öppenhet och ärlighet. Och det är mycket tack vare Johan. Människorna som jobbar här är det viktigaste, dom är både A, O och alla andra bokstäver i alfabetet.

– Vi är la famiglia och vi tar hand om varandra. De riktigt stora drakarna lägger till exempel oftast inga pengar på utbildning, vidareutveckling och olika sociala aktiviteter. Men det gör vi. Vi hittar på massor med roliga grejer tillsammans. Vi har till exempel varit på konferenser i såväl Dubai som på lilla Hven. Och vi har alltid lika roligt oavsett.

Eftersom Johan är civilingenjör i elektroteknik  så är det kanske inte så konstigt att hans mest nördiga skämt handlar om just ingenjörer (han har visserligen läst företagsekonomi på Handels i Göteborg också men det har han ingen vits om)

Det var fyra ingenjörer som var ute och åkte bil. En dataingenjör, en elektroingenjör, en maskiningenjör och en kemiingenjör. Helt plötsligt slutar bilen att fungera och stannar vid vägkanten. Alla ingenjörer börjar fundera ut en lösning utifrån sitt sätt att se på världen. Elektroingenjören är övertygad om att det är nått vajsing med tändstiften. Maskiningenjören tror att det är nått fel med oljan. Kemiingenjören undrar om det inte är bensinen ändå. Men dataingenjören vet precis hur dom ska göra för att få igång bilen igen.

– Vi går bara ut ur bilen allihopa, sen hoppar vi in igen  – så startar den!

 

 

Hur skillad är Johan då?

 

%

mobilstrategi

%

purplifiering

%

motivering

%

elektronisk konstruktion

%

skogsskadevärdering

%

Embedded

%

Petrol head

%

Open Source

Pin It on Pinterest