Hilmar Hilmarsson

Isländsk, lila systemutvecklare i Borås

Snygg, perfektionist och ödmjuk – Hilmar

 

Hilmar drog sitt första andetag 1972, det är samma år som Gudfadern hade premiär, ABBA släppte sin första singel, Atari Games lanserade arkadspelet Pong och Textilmuseet i Borås öppnade.

Den här purplaren är näst äldst i en syskonkull bestående av fem bröder. Han är född på Island och bodde i Reykjavik sina första fem år, sen flyttade hela familjen till Sverige och Borås och där har Hilmar blivit kvar. Nu bor han i en villa i Brämhult tillsammans med sina tre barn och hunden Loke, som är en blandning mellan Isländsk fårhund och Papillon. 

Hilmar har jobbat som systemutvecklare på Purple Scout sedan juni 2019. Innan dess har han jobbat med både MS SQL-databaser, backend, Visual Basic .NET, C#, frontend och är väl mer eller mindre fullstack. Han pluggade microsoft-stacken på IHM Business school och är Certifierad IT-arkitekt Master via Dataföreningen Kompetens.

Den som ber Hilmar att beskriva sig själv kommer garanterat att få det självklara svaret: snygg.
– Har du sett mina tatueringar eller? Mitt ex sa att jag var lite narcissistisk men det behöver du inte skriva, skrattar Hilmar.
Bakom denna gladkaxighet gömmer sig en inre trygghet och glimten i ögat. 

Men låt dig inte luras av kaxigheten, det här är en ambitiös purplare som alltid strävar efter att utvecklas.
– Perfektion är kanske ett lite för starkt ord men det är inte långt ifrån sanningen.

Med tanke på att han ställer så höga krav på sig själv så är det väl en himla tur att han är så envis som han är.
– Jag ger mig inte förrän jag har en lösning som känns både bra och enkel. 

Ett exempel på det är när Hilmar var arkitekt hos en gammal arbetsgivare där man satt på en riktigt tjock SOA-lösning som han inte tyckte fungerade. Han såg massor med fördelar med att byta till en enklare och tunnare WCF-lösning, baserad på apier direkt mot det aktuella systemet.
– Vi presenterade en lösning för kunden som därefter sattes i produktion, där det blev en succé. Kunden var otroligt nöjd.

När man arbetar tillsammans med Hilmar märker man snabbt att han är av den prestigelösa sorten.
– De bästa kollegorna man kan ha är de som är bättre än en själv. I grund och botten handlar det om att vara flexibel, inte låsa sig vid en tanke utan vara beredd på att lyssna på andra och alltid vara villig att lära sig nya saker.

 

Om vi ska plocka några russin ur cv-kakan så är ett exempel när han i E-handelns linda, 2001 från grunden utvecklade ett Ecommerce-system kopplat mot företagets ERP-system. Hilmars Ecommerce-system kom sedan att användas i elva länder. 

Under 2008 innan Amazon blev stora var han med och utvecklade en integrationsmotor mot ett stort tyskt bolag så att svenska företag kunde sälja sina varor i Europa.

– Men den största utmaningen jag tagit mig ann var att sätta arkitekturen för .net migrering från Visual Basic 6 DCOM/COM.
Det är alltid nervigt när man i ett så här stort projekt går från en inarbetad arkitektur till en helt ny arkitektur. Om det hade börjat strula så hade 600 000 kunder drabbats. Men allt gick mer eller mindre friktionsfritt. Kunden ICA Banken var mycket nöjda och jag arbetade som arkitekt där i sammanlagt sex år.

Hilmar är vår go-to-guy när det gäller: C#, .NET-core, vanlig .NET Framework, IdentityServer4 och MS SQL.

På fritiden kan han roa sig med att till exempel bygga webbplats, boknings- och adminsystem till sin crossfitklubb i .NET-core, i preview, bara för att lära sig. 

 

Varför simmar fiskar?
För att de har inga ben…

Hilmar-statz

%

Microsoft

%

MS SQL

%

Devops

%

c#

%

Historia

%

Javascript

%

Scrum

%

Azure Devops

Pin It on Pinterest