Granit Demiraj

Purple Thumping MacGyver

Positiv, purple, programmerare

Granit Demiraj föddes 1987. Det är samma år som Windows 2.0 släpptes, den då 20-årige Stefan Edberg vann Australiska öppna, panten på öl- och läskburkar höjdes till 50 öre och det episka Final Fantasy I släpptes.

Via Kosovo, Sundsvall och Tyskland hamnade han under lågstadietiden i Malmö. Numera bor den här purplaren i Håkanstorp, Malmö tillsammans med sin sambo Mikaela och deras son Melvin.

Granit pluggade system- och webbutveckling på Yrkeshögskolan och när det blev dags för praktik i början av 2017, hamnade han hos oss på Purple Scout, och det är vi mer än glada för. Granit visade sig nämligen vara en riktig juvel, så när praktiken var slut och utbildningen klar i mars 2017, anställde vi honom. Och numera är han en alltigenom lila, fullstack developer hos oss.

Han är positivt lagd och det har Granit haft nytta av många gånger i sitt arbetsliv.
– Jag bara kör på. När man är negativ blir allt dubbelt så svårt, ibland även för andra. Negativitet drar ner andra, men positivitet lyfter upp.

Det här positiva personlighetsdraget bidrar till att Granit inte tvekar när det gäller att testa nya saker.
– Jag bangar inte. Ett exempel är mitt första uppdrag på Purple Scout. Chefen frågade om någon kunde börja på ett uppdrag imorgon och jag sa ja på stående fot. Jag lät mig inte avskräckas av att dom körde Linux och att jag var en Windows-dude och att både PHP och Docker var helt nytt för mig. Vill man så går det.

Granit har bevisat att med rätt attityd så kommer man långt. Han är fortfarande en uppskattad del i det sjumanna-team som sitter och arbetar med fjärrvärme-besparingar direkt mot både kunder och stora elbolag.
– Vi utvecklar system som låter dem kontrollera sina fjärrvärme installationer och vi jobbar även en hel del med datainsamling från hårdvaran.

Kaffe och deadlines är sånt som Granit inte skojar om. Varje morgon har han med sig en egen kaffetermos till jobbet (den räcker knappt fram till lunch). Sedan har vi det här med deadlines, de är nästan lika heliga som kaffet.
– Har jag sagt att något ska vara klart vid en särskild tidpunkt, då är det färdigt då. Så är det bara. Jag tycker att det är viktigt att sätta rimliga deadlines som jag vet att jag kan hålla. Det handlar om att visa att man är pålitlig.

En liten ovana som Granit har är att han älskar att sticka sin näsa i andras kod.
– Jag kan inte bara sitta och sköta mitt eget, jag är alldeles för nyfiken. Jag tycker att det är kul att se vad som händer runt omkring mig, på det viset har jag lärt mig många nya saker.

På jobbet är han vår go-to-guy när det gäller AWS, Node.js, MEAN stack och frontend. Hemma gillar han göra musik på datorn. Granit både skriver, spelar och producerar. Mest blir det hiphop men det görs även en del techno i hemmastudio. Han sitter även och klurar på ett program som ska låta musiker samarbeta online, i realtid, ett sorts musikernas GitHub.
– Jag har börjat med plattformen där musikerna kan samarbeta, den är webbaserad, det svåra kommer att bli att få olika musikprogram integrerade mot vår musikportal. Men det kommer att bli grymt.

Annat som Granit sitter och grejar med bara för att det är roligt är IoT, ARMs, Arduino, Raspberry Pi, LORA, COAP, MQTT.
– You name it, I’ll break it! Min mest briljanta uppfinning är en leksak jag gjort till min son, den kallas för “Thumpern”. Det är en radiostyrd Arduino Nano kopplad till en motor med en stålpinne fixerad till den. Med ett litet simpelt knapptryck slår motorn ett halvt varv, pinnen åker då framåt och slår i en kökslucka inifrån, som träffar min sambo i pannan medan hon diskar. IoT – sambo 1–0.

 

– Din kod var svår att läsa,
– Ja, det ska den vara, den var svår att skriva.

Granits procentsnurror

%

Javascript 96% - de sista 4% är en röra av null, undefined, NaN och false.

%

MEAN STACK

%

IoT

%

MacGyvery

%

Bangar

Pin It on Pinterest