Freddy Järvå

Purple Nintendo fanboy

Musikalisk nördighet, data warehousing och Java

Purplaren Freddy Järvå är född 1990, det vill säga samma år som Toyohiro Akiyama blev den förste japanen i rymden, Nintendo World Championships hölls i USA och Kurt Olsson gav en hel generation men för livet med det årets julkalender.

Den här smålandspågen är född och uppvuxen i Gislaved men bor numera i de östra delarna av Göteborg. Där delar han en riktigt trevlig etta med kök tillsammans med en ungkarlsväxt, som trots oregelbunden vattning – lever. Men låt er inte luras av ungkarlsväxten, i detta ungkarlskök skapas det magi, entrecoter, nybakat bröd och diverse intrikata långkok.

Freddys lite krokiga väg in i programmeringen gick via Umeå, där han pluggade tre år musik med mera på en folkhögskola. Men han började ganska snart att fundera på hur tekniken bakom musik och ljud fungerar. Och det ledde tankarna vidare till programmering.
– Kodning verkade intressant men för svårt, man måste nog vara ett underbarn och ha programmerat sen man var pytteliten trodde jag. Men sen började en kompis från folkhögskolan på en utbildning och fick tillslut ett jobb på Purple Scout och då började jag snegla och insåg att det kanske var möjligt ändå.

Sedan gick Freddy vidare till yrkeshögskola och läste Java systemutvecklare. Och tur var väl det, för nu har han varit ett glatt inslag hos oss på Purple Scout som utvecklare sedan februari 2018.

Den här purplaren är analytiskt lagd, när han sitter och kodar vill han förstå hur saker fungerar och vad som händer bakom koden. Freddy tänker även mycket på hur han skriver sin kod.
– Att skriva mycket kod som fungerar är en sak, men att skriva kod som folk förstår är en annan sak.
Och det här hänger nog samman med både hans förkärlek till tydlig och begriplig kod men också till att han gillar att skriva i största allmänhet. Till exempel små korta och absurda, roliga historier.

Han menar själv att han är uppvuxen på sitcoms hemma i tv-soffan. Och humorn har han fortfarande med sig.
– Mitt sätt att försöka skapa god stämning runt omkring mig är med skoj och skratt.

Två saker som definierar Herr Järvå är hans musikalitet och hans nördighet och kanske framförallt hans nördiga musikalitet. När ni andra hade Sean Banan eller Linkin Park som tonårsidoler såg den här killen upp till tvspelsmusik-kompositörer som Koji Kondo, Yasunori Mitsuda, Nobuo Uematsu i tonåren. Jodå, han kan spela klassisk gitarr, (men också rock, funk och soul) men det är när han sitter och skapar chiptunes (musik som låter som gammal tvspelsmusik) som Freddy riktigt får blomma ut. Det är inte många som fått höra dessa godbitar men,
– Kanske på en purplefest framöver när självförtroendet är på topp, så kommer Freddys best of chiptunes fram. Vi får se.

Data warehousing är det han jobbar med just nu, han sitter och pillar med lite allt möjligt i Kuben-projektet.
– I huvudsak arbetar vi med att slå samman data från ett 50-tal olika källor till något som människor kan förstå. Jag sitter främst och jobbar i IntelliJ, Java. Men jag har en förkärlek för Python och det finns även lite sånt i Kuben.

Freddy startade sin lila karriär med en tre månader lång praktik. Det var ett mycket lyckat projekt som innebar att han bytte ut det gamla systemet för hur applikationerna i Kuben kommunicerade med varandra till gRPC.
– Utmaningen låg i att sätta sig in i kubens arbete. Men det bästa med att arbeta i Kuben är den sköna stämningen. Här finns det inga dumma frågor, när man undrar något svarar folk respektfullt och hjälpsamt. Vi skojar mycket med varandra men när man behöver uppbackning så får man alltid det.

Precis som alla andra purplare har Freddy ett helt gäng hemmaprojekt, fler påbörjade än avslutade givetvis.
– Ja det är många idéer, men inte så många som genomförs. Jag håller på med ett projekt med en polare där vi ska skriva vår egen dator. Det som kommer ske är att vi i slutändan har skapat upp en egen dator där vi själva gjort logikkretsarna, lågnivåspråket och högnivåspråket. Därefter världsherravälde. Eller så har vi kanske bara uppfunnit hjulet igen, men iallafall förstått hur en dator fungerar  – på riktigt.

 

You can’t trust atoms. They make up everything.

Järvås siffror:

%

Kaffe

%

Python

%

Musik

%

Douglas Adams

%

Java

%

Spark

%

Tillbaka till Framtiden

%

Lagom

Pin It on Pinterest