Bengt Söderberg

Purple Sailor Moon

Den modeste experten

Bengt Söderberg är 82:a, det betyder att han kom till världen samma år som Lennart Hyland slutade på Sveriges Radio, Michael Jackson släppte albumet Thriller, filmen E.T. hade premiär och den bäst säljande datorn genom tiderna, hemdatorn Commodore 64 lanserades.

Han är född och uppvuxen i Åsa, söder om Kungsbacka men bor sedan tio år i Biskopsgården i ett minikollektiv med två random personer. Hos oss på Purple Scout har Bengt funnits ända sedan han gjorde sin praktik 2014. En pärla som honom ville vi såklart inte släppa, så vi anställde honom på stående fot när han var färdig med skolan 2015.

Förutom fem år på Chalmers tekniska högskola där han pluggade bioteknik, har Bengt läst ett gäng kurser på Göteborgs Universitet som till exempel japanska, internationella relationer och sexologi. Men det var när han läste på Yrkeshögskolan till Javautvecklare som vi lärde känna honom som Selenium-Bengt. Nu för tiden blir det dock inget Selenium när han sitter som utvecklare i kuben-teamet.
– Eller ja utvecklare… avvecklare kanske är mer korrekt. Jag har tagit bort mer kod än vad jag har skrivit. Men det är viktigt att hålla rent och snyggt. Det är hopplöst att navigera i en kodbas om det ligger en massa gammal kod och skräpar.

Och det är bara en av fördelarna med att ha den här riktigt inbitna infrastrukturnörden i sitt team.
– Jag är en sådan typ av människa som i princip aldrig blir uttråkad av något.

Det innebär att han med nöje tar sig an de arbetsuppgifter som blir över på grund av att andra tycker att de är lite tråkiga.
– Jag gör det gärna. Det viktiga är att vi leverera en bra produkt och teamet går före individen.

Bengt är alltid intresserad av att lära sig nya saker och en sak som han älskar att nörda ner sig i är Spring.
– Dom har ofta spännande grejer på gång. Det är ju ett riktigt stort ramverk med lösningar till det mesta och jag gillar hur Spring innebär magi framför konfiguration.

Även om Bengt är all about business (han har till och med tagit semester för att kunna sitta hemma och koda på jobbgrejer) så är han en man med barnasinnet i säkert förvar.
– Jag är barnslig på ett positivt sätt. Jag har bestämt mig för att aldrig växa upp, man är mycket lyckligare som barn. Jag gillar mina gosedjur, tecknat och särskilt anime.

Den här purplaren angriper de flesta problem head on, han bara bara kör på helt enkelt.
– Det är väl en både bra och dålig egenskap antar jag, det skadar ju inte att tänka efter lite innan man gör saker ibland, men å andra sidan om man tänker för mycket så blir inget gjort.

Bengt är inte den som skryter om hur bra han är, men vi andra skryter gärna om honom. Bengt är till exempel överjäklig på allt som har med Java, Spring Boot, Java Stack, Postgres, GIS och Kettle att göra.

Bengt har ett extensivt mediearkiv som han sitter och pillar med på lediga stunder. Innan TED stängde sitt API hade han till exempel en hemkodad webbskrapa som drog ner alla deras talk.
– Jag har lagt väldigt mycket tid på min mediasamling, ett tag lade jag mer tid på att automatisera och strukturera mina filer än att faktiskt titta på dem.

There are two kinds of people in the world:
those who can extrapolate from incomplete data

Bengts skillz i procent

(ja, det är hans kollegor som satt siffrorna.)

 

%

SQL

%

Java

%

Git

%

Pokémon

Pin It on Pinterest