Switch – Nintendos revansch eller fall?

av | feb 27, 2017

Jonatan Elsgard är Java/backend-programmerare på Purple Scout och har i botten en dataingenjörsutbildning med inriktning simulerings- och dataspelsteknik. I den här artikeln funderar han lite över Nintendos nya konsolsatsning, Switch. Är det ett spännande nytänk som kommer att bli en flipp eller är det ett desperat försök att återhämta marknadsandelar som kommer att sluta i flopp?
Om bara några dagar släpper Nintendo sin nya konsol, Switch. Ännu en gång ska Nintendo revolutionera spelindustrin och den här gången med en hybrid av en bärbar och stationär konsol.

Kanske har Nintendo en succé på gång? Ett annorlunda designval och den begränsade prestandan till trots. Att det efterlängtade Zelda-spelet är en släpptitel kommer förmodligen att spä på försäljningen ordentligt, vilket i sin tur gör att Nintendo och tredjepartsutvecklare kommer att kunna utveckla bra spel till konsolen i framtiden.

Men kanske finns det även viss anledning att vara lite pessimistisk? Vi kommer alla ihåg hur Sega på 90-talet släppte nya konsoler i ren panik, bara några år efter att tidigare konsoler släpptes, i hopp om att få till det – den här gången. Efter 2001 så fanns inte Sega som hårdvarutillverkare längre.

Kommer även Nintendo att fallera om de inte rättar sig efter normen? En låda som kopplas in i TV:n med vanliga handkontroller och med en prestanda som verkligen kan mäta sig med konkurrenterna.

På andra sidan spelvärlden ser vi Microsoft och Sony släppa en inkrementell uppdatering av sina konsoler. I grund och botten samma grejor, fast med lite upphottad hårdvara för att stödja 4K-upplösning och HDR. Allt ska vara snabbare, större och kraftfullare.

Samtidigt får vi inte glömma att Nintendo alltid har legat lite i underkant när det kommer till prestanda. De har istället förlitat sig på äldre och mer beprövad hårdvara för att kunna hålla nere priset och för att kunna garantera en kvalitativ och väl integrerad upplevelse.

Nintendo har alltid dominerat när det gäller bärbara spelupplevelser. Visst, landskapet ser lite annorlunda ut nu när smarta telefoner är normen, men trots detta har Nintendo sålt över 60-miljoner 3DS-enheter. Vilket är fler än Sony har sålt av sin PlayStation 4.

 

Men vi kanske inte ska se på Nintendo Switch som något som måste konkurrera med PlayStation 4 och Xbox One? Vi borde kanske istället se Switch enbart som en bärbar konsol, en efterföljare till 3DS, som du kan spela på bussen till jobbet, tågresan till julfirandet eller på semesterflyget. Och att du som bonus kan du koppla in den i TV:n och fortsätta att spela, när du kommer hem.

Så, flipp eller flopp för Nintendos nya konsol Switch? Det återstår att se, den 3:e mars släpps det världen över. Och.. ja, fanboyen i mig kommer inte att kunna bärga sig.

Pin It on Pinterest

Share This