Nytt år, nya vanor – och varför inte en ny hjärna?

av | jan 9, 2017

Evelin Foxell är systemutvecklare på Purple Scout, här har hon skrivit en artikel om hur och varför du borde fräscha upp din hjärna. Någon ny hjärna är det kanske inte fråga om, men däremot så kan du faktiskt fysiskt förändra hur din hjärna ser ut och hur den fungerar. Hur då undrar du kanske? Evelin har svaret, genom att lära dig ett nytt programmeringsspråk.

Vad händer i hjärnan när du lär dig nya grejer?

När du lär dig något nytt ändrar du hur din hjärna sänder sina elektroimpulser och hur de neurologiska nätverken ser ut. Det har visat sig att detta “flexande” av hjärnan, som det innebär att lära sig nya saker senarelägger eller till och med motverkar insjuknandet av Alzheimers.

När du håller igång hjärnan med hjälp av lärande, stimulerar det ditt korttidsminne och kan öka din livslängd så väl som livskvalitet. Det kommer nämligen att bidra till att det bildas nya celler och neurologiska nätverk i hjärnan.

Rent subjektivt då? Varför tycker jag att du ska lära dig ett nytt programmeringsspråk eller en ny teknik?

För varje nytt språk jag har lärt mig har jag utökat mitt mentala universum med ytterligare ett helt nytt universum. Olika teknologier och programmeringsspråk utvecklas för att lösa unika problem och “tvingar” dig att tänka på nya sätt och se problem ur helt nya vinklar. Att till exempel gå från Java till JavaScript introducerade asynkront tänkande för mig och gav mig ett bättre sätt att förstå hur jag hanterar trådning och skriver bättre kod anpassat för det i Java.

Du kommer att identifiera nya problem och se hur du löser dem, du kommer även att få bättre verktyg att lösa gamla problem med och du får dessutom ett större perspektiv på hur IT-världen fungerar när du lär dig något som normalt ligger utanför dina dagliga arbetsuppgifter (plus att du kommer att ha roligare lunchdiskussioner på jobbet).

“Ju mer jag lär mig, desto mindre inser jag att jag vet.”

Så bredda dina vyer och låt din hjärnan frodas. Ta dig an ett nytt programmeringsspråk eller någon ny spännande teknik som du gått och funderat på, redan idag. Släng iväg janten och flexa din hjärna allt vad du kan, för det är den faktiskt värd.

Pin It on Pinterest

Share This