Ge dig själv mer makt i IT-samhället

av | feb 13, 2017

Evelin Foxell är systemutvecklare på Purple Scout, i den här artikeln avlivar hon gamla mossiga fördomar angående programmering och vad som krävs av den som vill lära sig att programmera.
Trots att det är 2017 så finns det tråkiga myter runt det här med programmering, som till exempel att:

 • En måste vara bra på matte.
 • En måste vara bra på fysik.
 • En måste vara en naturbegåvning i att magiskt förstå datorer.
 • En måste vara en nörd.
 • En måste älska Linux.
 • En måste ha börjat när en var ett väldigt litet barn.
 • En måste vara man.

Men framförallt:

 • En måste vara supersmart.

Vad du faktiskt behöver för att kunna programmera:

 1. En dator.
 2. Ett textredigeringsprogram.
 3. Viljan att lära dig programmera.
 4. En resurs att lära dig från.

Att lära sig att programmera är ett bra sätt att ge sig själv mer makt i det IT-samhälle vi lever i. Om det så bara är för att få din dator att spela upp ljudet av en partytuta när du trycker ”ctrl+p” (du har förmodligen ändå ingen användning för kortkommandot “skriv ut” eftersom du ändå alltid gör det genom att klicka på skrivarikonen, och det är helt okej).

Att programmera behöver inte vara ett karriärmål, det behöver inte heller vara din nya livsstil, du måste inte kasta dina nuvarande hobbies och intressen åt skogen och du behöver faktiskt inte heller mäta dig med någon annan (om du inte vill). Men om man har programmering som karriärmål blir kraven lite hårdare, precis som med alla andra yrken, och alla är kanske inte lämpade för det, men låt inte det faktumet avskräcka dig innan du ens provat! Intresse och vilja att lära sig är A och O. Det finns dessutom många olika typer av programmering, vari vissa behöver du inte kunna mer matte än plus och minus.

Logik är mycket viktigare än matematik om du vill programmera mjukvara. Mycket i programmering är egentligen mer av att matcha ihop olika färdiga kod-mönster för att få datorn att göra vad du vill. Men det kanske istället är din grej att programmera hårdvara på låg nivå och se direkt när ström är av och ström är på? Det finns också något som heter visuell programmering, där ritar man istället en skiss på hur hårdvaran ser ut och hur den ska bete sig.

Testa dig fram och njut av känslan av din nya kunskap. Du kommer inte att skriva den vackraste koden eller den mest optimala till en början, men det kan underlätta din vardag och du kommer att känna dig starkare, smartare och kunnigare.

Ingen hindrar dig från från att måla konstverk som detta i MSPaint:

Varför ska då något hindra dig från att göra dina egna skript?

Vilket språk är det bästa att lära sig 2017?

Och svaret är rätt och slätt: ditt första. Jag rekommenderar att du väljer ett introduktionsspråk och jobbar dig utåt från det.

Och glöm inte – Google är din bästa vän. Att söka på ”How to <vad du vill göra> in <programmeringsspråk>” kommer man långt med.

Lycka till!

Pin It on Pinterest

Share This