Vet du vad ditt barn gör på internet?

av | jan 27, 2017

Geir V. Hagen är utvecklare på Purple Scout och tvåbarnspappa. Här har han skrivit en artikel om hur vuxna kan ta kontroll över sina barns internetanvändning.
I samma stund som våra barn börjar använda surfplatta, mobiltelefon och dator så behöver vi föräldrar bli uppmärksamma på riskerna som våra barn utsätts för på internet.

Hur sportigt blir sportlovet?

Nu är det snart dags för sportlov och snälla mor- och farföräldrar ställer kanske upp som barnvakter. Men hur mycket sportande blir det hemma hos farmor och farfar eller mormor och morfar när barnbarnen väl har fått lösenordet till Wifi:et? I ärlighetens namn, inte särskilt mycket förmodligen. Så hur återtar föräldrarna kontrollen över sina barns användning av dator eller surfplatta?

Hur begränsar man som vuxen, barnens tid ute på internet på ett smidigt sätt?

När Microsoft släppte Windows 10 hade operativsystem inte bara fått ett nytt utseende, man hade även vidareutvecklat vissa funktioner. En av dessa är Familjesäkerhet. Kort och gott, nu kan du som förälder kan ta kontrollen över ungarnas surfning på internet.

Föräldrakontroll

Familjesäkerhetsfunktionen nämns sällan när man pratar om barns säkerhet och internetanvändning. Men detta är en funktion där du som förälder kan ha koll på ditt barns användning av sin dator. Via Föräldrakontroll kan du som vuxen blockera webbsidor, spel och applikationer och få rapporter om barnens internetanvändning. Du kan också sätta tidsbegränsningar för när och hur mycket barnet får använda datorn, något som kanske kan vara bra om du till exempel misstänker att ditt tonårsbarn sitter uppe för länge på nätterna och chattar, surfar eller spelar spel.

 

 

Easy peasy, lemon squeezy

För att komma igång med denna funktion är det bara att gå till https://account.microsoft.com/family och logga in med ditt Microsoft-konto och sedan lägga till ditt barns konto, (men kom ihåg att barnet måste vara inloggad på sitt eget konto, på sin dator). Därifrån kommer du sedan att lätt kunna hantera och konfigurera hur ditt barn använder sin dator. Och med denna funktion har Microsoft förenklat hur föräldrar kan ha koll på sitt barns surfande på nätet. Ta kontrollen du med och tipsa andra föräldrar om hur enkelt det är.

Pin It on Pinterest

Share This