Tobias Aronsson

 

Utforskande testare

 

Vem Tobias är

 

Tobias Aronsson är vår lila mjuvarutestarhjälte och han är född 1980. Han bor tillsammans med Alexandra och deras lille son Wilgot i de norra delarna av Malmös innerstad.

– Jag är mångsidig, social, glad, uthållig, påhittig och har mycket skaparglädje. Jag skriver låtar och har spelat i band sedan högstadiet. 

Tobias läste en yrkehögskoleutbildning för att bli mjukvarutestare och det var under den som vi på Purple Scout fick lära känna Tobias eftersom han gjorde sin praktik här hos oss.

– Men när jag var klar på yrkeshögskolan så kände jag att jag ville ha mer kod eftersom jag har ett brinnande intresse för automatiserade tester. Och då var jag helt enkelt tvungen att lära mig mer kodning. Jag vill vara testare men jag vill samtidigt vara nära koden, jag är nog någon slags hybrid.

 Så han byggde helt sonika på sin utbildning med kursen Datavetenskap på Malmö Högskola och är nu bevandrad I både Javaprogrammering, datastrukturer och UML-modulering.

Det som 2012 började som lila praktik för Tobias och sedan övergick i timanställning har nu blivit ett heltidsuppdrag som purple konsult ute hos en av våra kunder i Malmö.

Under sin lila period har Tobias hunnit med en hel del. Han har bland annat jobbat med Tibet server och automatiserade tester för webben genom Java, jUNIT och Selenium men han har även arbetat med utforskande testning och utveckling i en portal till ett forskningsstudier inom diabetes.

– Det har varit riktigt lärorikt att vara med på kundmöten, att få veta direkt vad kunden vill ha. För det är viktigt med feedback på det man gör, man kan ju alltid bli lite bättre.

Och sin erfarenhet av utforskande tester har han även haft nytta av när han suttit och jobbat med bl.a kunden E-aktienboken. I det uppdraget handlade det mycket om UI-testning för att få ett logiskt och intuitivt användargränssnitt. Tobias är övertygad om att man kan spara mycket pengar på att köra testningen så nära koden det bara går och så tidigt i processen som möjligt.

– Jag är nöjd när jag hittar saker som förbättrar, det är drivkraften. För det viktigaste är ju ändå att produkten kommer att fungera bra.

Den som ber Tobbi Wan Kenobi om ett nördigt skämt får detta:
På Kiviks marknad var det en man som sa,
– What a handsome face.
Och så pekade han på ett ansikte i folkmassan. Då svarade en annan man,
– Nej, jag tror att det var han där borta.

 

Grejer som Tobias kan

%

Musikskapande

%

Utforskande testning

%

JavaScript

%

J-unit

%

Selenium

%

Java

%

Melodifestivalen

%

Sagan om ringen