Kasper Aase

Superrationell motvallsare

Det här är Kasper

Kasper Aase är av årgång 1975 och bor tillsammans med sin fru Karin och deras barn Majken, Marit och Eskil i ett radhus från 1930 i Änggården, Göteborg. Kasper var med och startade Purple Scout våren 2004, och hade då ansvar för marknadsföring, ekonomi och finansiering.

– Jag är oortodox, logisk och superrationell med en troligtvis diagnosticerbar förmåga att se mönster. Jag är riktigt bra på sudoku men värdelös på korsord.

Kasper har sedan starten suttit i styrelsen men tog ett kort uppehåll från det dagliga arbetet på Purple Scout för att starta en reklambyrå och ett nätbaserat gamblingföretag 2010. Men när ledarskapet behövde förnyas på Göteborgskontoret i slutet av 2012, svidade Kasper om till regionansvarig för Göteborg men behöll sin plats som styrelseordförande för Purple Scout.

Visste du att om man googlar på ordet ”parallellentreprenör” så får man upp en bild på Kasper? Han driver nämligen bland annat både gatukök, kötthandel och webbshop med överlevnadsgrejer (det är enligt egen utsaga Kasper som ackommoderar den urbana neosurvivalisten).

Under perioden som Kasper hade ansvar för Purple Scouts ekonomi hade han fullständig kontroll över likviditeten i minst 12 månader framåt, något som alltid imponerat på banken. Under Purple Scouts första tre år sålde man sina fakturor för att snabbare få in pengar i företaget, men efter att ha planerat i ett halvår stängde Kasper av det avtalet. En onödig kostnad. Drygt ett år senare fanns det bara korvören kvar på kontot, visserligen helt enligt Kaspers beräkningsmodell, men nog drog han en lättnadens suck när månadsfaktureringen lite senare under dagen trillade in.

– Först då vågade jag ringa min kollega Johan och säga att beräkningsmodellen hade fungerat. Vi hade inte behövt hålla inne en enda betalning eller en enda lön. Det är jag stolt över.

Visste du att om man googlar på ”käringa mot strömmen” så får man upp en bild på Kasper? Hur gör alla andra? Han vill göra tvärtom. Kasper är motvalls så det stänker om det, fast på ett gladkaxigt sätt (så klart!) Det har bland annat lett till spännande och alternativa marknadsföringsgrepp. 2006 lyckades han till och med få draghjälp av JämO, som visade upp Purple Scout som det goda exemplet. Just då var det helt hopplöst att försöka rekrytera programmerare, och särskilt kvinnor. Hur kommer man egentligen igenom bruset? Kaspers svar på det var en annons i Mama, ett svenskt livsstilsmagasin för mammor. ”Purple Scout söker fjorton mammalediga programmerare”. En riktig lyckoträff som skapade många lila ringar på vattnet.

Kasper tror benhårt på det här med perspektiv. Det är därför han mer än gärna slåss med folk som har något galet i blicken och stål i näven (det kallas visst för fäktning) och så ofta han kan testar om fallskärmen fungerar.

– Har du hoppat ut ur ett fungerande flygplan minst två gånger och övervunnit den rädslan så är det väldigt få saker som känns farliga i jämförelse.

Det är också därför vi har kört fallskärmshoppning som kompetensutveckling här på Purple Scout. Eftersom vi tänker att det är viktigt att våga möta sig själv och växa som människa.

Och erkänna att man har dålig humor…

– Det var två ödlor som satt i en bastu. Det är varmt, sa den ena. Ja, sa den andra.

eller

– Why do engineers confuse Halloween and Christmas? Because Oct 31 = Dec 25

Vad jag kan

%

Logik

%

Ledarskap

%

Svärd

%

Personalkultur

%

Kreativitet

%

HTML & CSS

%

Tur

%

Korsord

Pin It on Pinterest