Adam Lundberg

Purple Handyman

Och vem är Adam då?

Låt oss stolt presentera göteborgsvitsarnas okrönte konung och en av våra mest lila purplare – Adam Lundberg, han bor med sin familj i Vallda, Kungsbacka. Adam välsignade världen med sin närvaro 1971 och har välsignat Purple Scout med den samma sedan 2008 som software designer.

– Jag är ju likeable. Jag har egentligen inga egenheter som man kan haka upp sig på, jag är duktig på att anpassa mig och därför har jag lätt att passa med alla. Jag älskar att koda och tycker att det är viktigt att kunna leverera. Jag vill inte bara prata mjuka värden utan jag gillar att skapa och se saker ta form… det kanske är därför jag gillar 3D-printing så mycket? 

Just nu sitter Adam i ett uppdrag där han är ansvarig för att ge systemstöd i en migreringsprocess. Där gör han det mesta faktiskt. Alltifrån att klura ut hur han vill att ta fram riktigt schysst arkitektur systemet, till själva implementeringen där han sitter och utvecklar i Java . Adam uppskattar bredden som det innebär att få arbeta med både användargränssnitt och backend side i en webbapplikation. 

Innan dess jobbade han som lila konsult på Nordea, i ett team på 30 personer.
– Där gick jag in och styrde upp Git, jag blev väl deras Git-guru kan man säga. Jag införde även Gerrit.

Adams mer formella titeln på Nordea var senior software designer där han utvecklade ett Corporate Credit Assessmentsystem. Enkelt förklarat så hanterar systemet hur man sätter upp regler för den ganska omfattande processen att ge bankens företagskunder ett kreditbetyg.

Adam har även hunnit med att implementera ett Eclipsebaserat utvecklingsverktyg hos telekommunikationsjätten Ericsson. Innan Adam och teamet från Ericsson tog tag i detta, fanns det ingen uttalad gemensam utvecklingsmiljö alls, alla hade sin egen miljö – otroligt spretigt som du säkert förstår. Men med hjälp av utvecklingsverktyget som Adam och company körde igång så samlades allt på samma plats, i samma utvecklingsmiljö över hela organisationen.

– Det blev ganska bra tycker jag. Och Ericsson tyckte om mig och mitt arbete så mycket att Purple Scout sålde in flera liknade projekt. En riktig framgångssaga faktiskt.

 

Ett gäng riktigt lila utvecklare sitter på Purple Scouts kontor i Göteborg och arbetar med Business Intelligence på högsta nivå. Det är ett av Purple Scouts in house-projekt och vi kallar det för Kuben. Adam är en av skaparna bakom det projektet, eller pappa som han själv säger. Kuben rivstartade med att spara in 10 miljoner för sin kund i bara överfaktureringar. Wow, liksom!

En av Adams absoluta favoritgrejer är 3D-skrivare.
– Det är det bästa som hänt världen sen skivat bröd, det är bättre än majonäs på tub, det kan till och med vara lika bra som elbilar.

På kontorets 3D-printer har det skrivits ut många delar till en annan grej som Adam också är pappa till, Purple Mow – en Open Source-robotgräsklippare. Den föddes när Adam som är superallergisk mot gräs tröttnade på att ta hand om gräsmattan med gasmask på sig. Under många intensiva kvällar har purplare slagit sina lila hjärnor ihop. Man har skruvat, designat, mekat och programmerat en Android-telefon att styra gräsklipparen. Och det verkar dessutom bo en liten Ingvar Kamprad i Adam, han hade nämligen gärna sålt den lila robotgräsklipparen i platta paket över hela världen.

– Det hade varit kul om vem som helst skulle kunna köpa ett Purple Mow-kit. Både komponenterna och en byggbeskrivning.

Och Adams favoritnördskämt?
En supraledare kommer in på en bar. Bartendern skriker,
– Ut! Supraledare är inte tillåtna här.
Supraledaren går utan att göra motstånd. 

Adam i siffror

%

Java EE

%

AngularJS

%

Telekom

%

Norsk bokföring

%

Git

%

Elbil

%

3D-printning

%

Robotgräsklippning

%

Linux

%

SQL